Подмладяващ масаж на лице: полезна информация за процедурата

Масаж практикуван от много хора. Но защо-това не мисля, че тази процедура може да има подобен ефект и върху лицето. Поддържането на тонуса на мускулите и кожата — ефективна защита срещу стареене. Масаж може да се провежда и самостоятелно, което спестява на салонных козметични процедури и скъпи средства за грижа за лицето. Но първо трябва да се запознаете с техниката на изпълнение — тежка действия ще бъдат в най-добрия случай безполезни, а могат и да причинят значителни вреди.

масаж на лицето от бръчки

Обща информация за масаж на лицето от бръчки

Състоянието на кожата на лицето зависи от много фактори. Именно тя най-много страда от лоша среда, лошо качество или неправилно подбрана козметика, неспазване на правилата за хигиена. За много защо-то е очевидно, че мускулите на тялото за поддържане на тонус се нуждаят от редовни тренировки, както и за лицето, в това отношение малко хора мислят. В крайна сметка кожа, която вече не е в състояние да поддържа мускулите, увисва, овал на лицето "плувки", се образуват дълбоки бръчки.

Ефективността на масаж за подмладяване на лицето се дължи, както следва:

 • мускули, редовно получаване на натоварването, постоянно се намират в добра форма, изчезват отоци, отпуснатост на кожата;
 • подобрява ток на кръвта и лимфата, в резултат на снабдяването на кожата с кислород и хранителни вещества;
 • активира изработване на организма на собствен колаген и еластин, осигуряващи еластичността на кожата, стимулира процеса на регенерация на тъканите;
 • в процеса на кожата се отпуска, разглаживаются малки лицевите бръчки;
 • нормализира работата на мастните жлези, изчезват възпаления, акне, черни точки.

В резултат контура на лицето става значително по-ясни, цветът на кожата се подобрява, тя придобива здравословен блясък, възстановява тонуса и еластичността. Положителен ефект е видим след 2-3 седмици, ако се прави масаж всеки ден. По-късно за профилактика е достатъчно да го прекара с интервал от 3-4 дни.

Правилният масаж на лице по принцип не може да навреди. Това е като ежедневно сутрин упражнения. С масаж от бръчките може да се извършва самостоятелно, като спестяване на посещения на козметик. Процедурата отнема не повече от 15-20 минути. Тя има "страничен" ефект на релаксация, нормализира съня, състояние на ума. След значително подобряване на външния вид изчезват комплекси, психологически дискомфорт. Процедурата няма да има възрастови ограничения.

Разбира се, трябва да запомните, че това не е панацея. Дори и професионално направен масаж няма да ви помогне да си върне младостта, ако не се комбинират с разумна диета, здравословен начин на живот, отказ от вредни навици, правилна грижата за лицето.

Научно е доказано, че 20 минути масаж на лице оказват върху мускулите на същото релаксиращ ефект, като 4-5 часа здрав здравословен сън.

масаж за лице показания

Кой е показан масаж

Масаж на лице козметика препоръчват в следните случаи:

 • тъпа, отпусната кожа, загубила своята еластичност;
 • неестествено слабо жълтеникав или сивкав цвят на лицето;
 • малки лицевите бръчки и гънки;
 • втората брадичка, "бульдожьи" бузите;
 • замъглено контурите на лицето;
 • проблемната кожа, пигментни и застой петна, следи от акне, постакне;
 • отоци и синини под очите;
 • "хлабината", прекомерно затлъстяване или обезвоженность на кожата, ясно изразени пори;
 • дискомфорт след някои естетични процедури (например, инжекции с ботокс).

Противопоказания и възможни негативни последици

Въпреки цялата си очевидна полза на масаж на лицето, той, както и всяка косметологическая процедура, има и противопоказания. Трябва да се търсят алтернативни начини за подмладяване в следните случаи:

 • всички кожни заболявания (екзема, херпес, акне), механични повреди, алергични прояви;
 • наличието на големи бенки, къртици, брадавици;
 • ниска съсирване на кръвта и необходимостта от постоянно приемане разжижающих я медикаменти;
 • разположени твърде близо до повърхността на кожата, или много чупливи капиляри;
 • повишена телесна температура;
 • проблеми със сърцето, бъбреците, черния дроб;
 • онкологично заболяване на всеки етап на развитие;
 • всички хронични заболявания в стадий на обостряне;
 • проблеми с дясната нерви, всички неврологични заболявания, придружени от спазми;
 • повишено внутричерепное налягане;
 • скорошно (в рамките на един месец) провеждане на дълбок химически пилинг, всякакви козметични инжекции;
 • белези след всяка хирургическа намеса.

Усложненията се проявяват само в случай на неправилно извършване на процедурата. Например, в резултат на твърде силно разтягане на кожата може да е още повече обвисать. Най-сериозни негативни последици — нарушаване на кръвообращението, поражението на лицеви нерви.

подготовка на лицето за процедурата

Подготовка на лицето за процедурата и мерки за сигурност

Подготвителни процедури помагат за увеличаване на ефективността на подмладяващ масаж на лице:

 • Почистване на лицето от грим продукти, напълно го отвори, премахване на косата.
 • Половин час преди процедурата е добре загрейте кожата с помощта на парна баня или горещ компрес. Вместо обикновена вода може да се използва, отвари от лечебни билки.
 • Внимателно измийте ръцете си, се справят антисептик. Желателно е също така кратко рязане на нокти, да не случайно да надраскат кожата.
 • Нанесете крем или масажно масло.
 • Да се отпуснете, да се успокои. Дори неволно сведенные мускулите са разочаровани от целия положителен ефект.

При извършване на масажа стриктно да следват линии ток лимфата. Хаотичное бессистемное въздействие може да се увеличи бръчките, да доведе до развитие на отоци. Всички манипулации се извършват без излишен натиск, нежно и внимателно. Особено това се отнася за областта на клепачите. При преминаването от една линия към друга са задължителни кръгови движения и лек надавливания с пръсти на слепоочията — това е "централен възел" на обменните процеси.

Посоката на масажа линии:

 • от центъра на брадичката, по протежение на долната челюст до износител;
 • от центъра на долната устна, за храмовете;
 • от ъглите на устата чрез скулите към храмовете;
 • от областта на "третото око" за храмовете;
 • в долния и горния край на очната кухина от вътрешните ъгли на очите към храмовете;
 • от върха на носа нагоре по съответния акт и бровям за храмовете.

Различни видове и техники за масаж

Техники и начини за масаж разработени са огромни. По-добре да не разбере веднага за нещо е едно, а да опитате няколко метода, като най-ефективен. Полезно ще бъде предварително да се консултирате с козметик и да чуе неговото мнение. Взема предвид възрастта на клиент, състоянието на кожата, мащаба на проблема и други фактори.

Масаж на областта около очите

На клепачите е най-тънка кожа, слой мазнини фибри под нея почти липсва, капилярите се намират много близо до повърхността. При извършване на масажа трябва да се полагат специални грижи, кожата лесно се поддава на разтягане. Движението на пръстите трябва да бъдат плавни и меки. За профилактика на процедурата се извършва постоянно, на всеки 3-4 дни. При наличието на явни проблеми — курс дължина на месец, веднъж на всеки два дни. Курсовете се повтарят през 3-5 месеца. В резултат на това изчезват синини под очите, на клепачите (особено нависающее up) подтягиваются, очите са "отворени".

В подготовката на процедурата е полезна за стимулиране на кръвообращението контрастен компрес. Да се изправи последователно за 5-10 секунди, се прилага кърпи, напоени с топла и студена вода, затваряте област от училище до средата на челото.

Оптималното време за масаж — 2-3 часа преди сън. Противопоказания са постоянни много силно изразени отоци (явно свидетелство сериозни здравословни проблеми), с висока масленост на кожата.

лифтинг масаж

Масаж за стягане на овална лице

В зависимост от степента на выраженности проблеми, за да контурите на лицето стават по-ясни, се препоръчва класически (поддържа тонуса на кожата, укрепва мускулите), релаксиращ (облекчава напрежението в мускулите), лимфен дренаж (извежда излишната течност, премахване на отоци) или myofascial (изглажда кожата, премахва дълбоките бръчки и гънки), масаж.

В домашни условия може да се извършва единствено класически масаж. Напълно достатъчно, за да възвърне еластичността на кожата и здравословен тен. Едновременно изчезват отоците под очите, отправени микрорельеф (изчезват малките бръчки, малки пигментни петна, зачервяване), се връща естествения руж. Продължителност на курса — 10-12 процедури веднъж на 2-3 дни. След това следва две седмици почивка.

Масаж областта над горната устна

Появата на дълбоки бръчки около устните е резултат от прекалено активна изражението на лицето. Откажете се от навика твърде здраво да ги компресира, по възможност съхранявайте на лицето си лека усмивка. Много негативно се отразява на кожата около устните пушенето — и от самия тютюнев дим, и усилията, положени, за да разхлабят.

Не си струва разглаживать бръчки над долната си устна, като че ли желязо — от това, те се проявяват още по-силни. В допълнение към масаж в продължение на ден е полезно придават устните нестандартно положение — дърпа една тръба, поставена бантиком и така нататък. А сутрин и вечер — проследят контура на устните куб лед от чиста вода, билков инфузия или замразен сок.

В резултат на масажа контура на устните се връща яснота, кожата е хидратирана, визуално те стават дебели. Разглаживаются фини бръчки, се повдига опустившиеся кътчета.

Масаж межбровной бръчки

Вертикалната гънка между веждите често се проявява достатъчно рано, още преди 30 години. Това е следствие от навика често да се мръщят. Бръчка доста дълбока, така че ефектът от масажа се проявява не веднага. За да се ускори положителните промени, след един час след масажа нанесете на сгъвката на разтвор на витамин С и заклеивайте я лейкопласт. Го оставя за цяла нощ, сутринта се отстранява.

Всеки път, когато видя, че сте намръщени вежди там, вдигна вежди нагоре, симулирайки учудване, и продержите ги в тази позиция в продължение на поне минута, докато почувствате леко парене. Това е много ефикасно допълнение към редовни масаж.

Масаж от мимически бръчки около устата

Кръглия мускул на устата — една от най - "зает" лицеви. Това се дължи на поне реч. Затова масаж на тази област е жизнено важна, не само когато вече е ясно видими бръчки, но и за профилактика. В допълнение към него е полезно ежедневно да се измива с хладка вода в продължение на поне минута.

Първите резултати от масажа се проявяват достатъчно бързо, в рамките на 2-3 седмици на ежедневни процедури. Максимално забележим ефект трябва да чакам 4-5 месеца. Много ефективни са мистериозен след масаж на областта около устните подхранващи маски и кремове.

Как да изберете и да използвате масажор

Масажор за лице — най-лесният и ефикасен уред, който можете да използвате в домашни условия. В магазините те са представени в широчайшем продуктова гама. Масажисти са:

избор на масажор за лице
 • Механична (включително и нефрит). Изключително лесни за употреба, евтини. Уред просто трябва да карам по масажни линии. В такива апарати ефект се засилва за сметка на лечебните свойства и енергия на камък. Противопоказания при прилагане няма да има.
 • Ултразвукови. Резултатът се постига чрез въздействие върху кожата на колебания с висока честота. Масажор дава ясно изразен ефект на лифтинг на лицето, помага да се изравнят с цвета на кожата, стимулира производството на собствен колаген и еластин. Но си ефект върху кожата при някои предизвиква неприятни усещания.
 • Импулсни. Действа за сметка на микротоков. Тази процедура е много популярен в професионалната козметика. Като цяло, уредът има няколко режима на работа, от това зависи резултатът. Можете да спра овал на лицето, за връщане на кожата еластичност, да го изчисти, да се отървем от несъвършенства, да засили регенерацията на тъканите на клетъчно ниво и храната им, да стесните порите.
 • Импулсен масажор — многофункционален уред, който позволява да постигнете различни резултати
 • Кислородните. Излъчвани от частици с отрицателен заряд допринасят за насищане на кожата с кислород, стимулират обмяната на веществата, ток на кръвта. В крайна сметка кожата разглаживается, връща еластичността, подобрява тена на лицето. Ефектът е забележим веднага. Този уред е незаменим, например, преди важното събитие.
 • Вакуум. За сметка на липсата на въздуха се създава отрицателно налягане. Ефективно почиства порите, стяга овал на лицето, едновременно с това "като" процес на регенерация на клетките. Има дълъг списък от противопоказания — всички заболявания и механични повреди на кожата, купероз и така нататък.
 • Инфрачервени. За сметка на дълбоко въздействие оказва ефект не само на повърхността, но и в дълбоките слоеве на кожата. Мускулите са стимулирани, интензивно, но много внимателно. Уред подходящ за борба с отоци и контузии под очите. Също така помага да се отървете от несъвършенства, за да активирате ток на кръвта и лимфата.
 • Лазерни. Особено се препоръчва за борба с изразени възрастови промени. Волновое радиация активира всички процеси в тъканите, включително снабдяване на кислород, производството на хиалуронова киселина, колаген и еластин. Само за няколко сесии, за да бръчките видимо разгладились, овал стана по-добре. В домашни условия се използва много рядко, търсен основно за професионални косметологами

Към всяко устройство трябва да бъде приложено и подробна инструкция за работа. Преди да се пристъпи към масаж, непременно разгледайте го и се уверете, че всичко е ясно. Движението задължително трябва да са меки, не опъвайте кожата си до болка. Първо е достатъчно пет минути сесии, след това продължителността им постепенно се увеличава до 10-15 минути. Нито един парцел не е изложен на непрекъснато изложени на по-дълго от минута.

Процедурата се извършва веднъж на 2-3 дни, за профилактика — веднъж в седмицата. При наличието на ясно изразени проблеми продължителност на курса — 15-20 процедури, след това почивка от един месец.

Масаж на лице заедно с компетентен грижата за кожата е много ефективна превенция на стареене. Има много техники и начини за неговото провеждане. Емпирично може да вземем този, който ще даде най-добър резултат е точно за вас. Ако няма увереност в собствените си сили, първите 2-3 пъти процедурата е по-добре да прекарате в кабината, за да са гарантирани за да разберат методологията и в бъдеще да не навреди на себе си.

03.04.2019