Масаж на лицето от бръчки в домашни условия

Най-ефективният начин за борба с възрастови промени на лицето — това е масаж. Бръчките се появяват при всеки човек по различен начин.

Това зависи от типа на кожата, черти на изражението на лицето, генетика, стрес и т.н.

Тяло

Козметика и масажисти препоръчва да се започне с масаж при първите морщинках — около 25 − 30 години. При навременното подхода на тази процедура наистина да бъде ефективна и да споделят добри резултати.

Подготовка на лицето

Преди процедурата се приготвя кожата на лицето и ръцете на масажиста. Важно е да се разбере, че именно ръце — основният инструмент на масаж на лицето срещу бръчки, така че предварително е необходимо:

 • Махнете всичките си бижута.
 • Маникюр, който не ще ви неудобства на клиента или ви хванал с самостоятелно тяло.
 • Дезинфицирование със специални средства.
 • Предварително подгряване ладошек, ако ръцете са твърде студени.

За масаж се използват допълнителни козметични кремове или растителни масла — зехтин, ленено семе, масло от кълнове на пшеница, кости праскова и т.н. При първата процедура е добре да използвате хипоалергичен крем, за да не се провокира отрицателна реакция на кожата.

За мазна кожа се препоръчва да се добавя в крема няколко капки лимонов сок. Все още можете да използвате детска присыпку на базата на талк на прах.

Преди масажа трябва да се направи почистване на кожата на лицето: свали всичките декоративна козметика, почистване на порите от мръсотия и прах. По-нататък лицето загрейте, измийте с топла вода, отвара от билки или поставят топла влажна кърпа. Дълго распаривать кожата не може да не се получи изгаряне.

Последният етап на обучение — хидратиране на кожата средство. За суха кожа се прилага масло, а за мазна — специален крем. Средство се оставя на лицето за 10 − 15 минути. След това започва процедура.

Масаж в домашни условия

За домашно самомассажа препоръчително е да следвате няколко важни правила:

 • Не може силно да се окаже натиск върху кожата или участък от нея.
 • Ръцете трябва да се движат плавно, гали лицето и шията.

За самомассажа използват такива професионална техника:

Масло
 1. Апликация — налягане на участъци от кожата с цялата длан или върховете на пръстите си. Тази техника помага за затягане на овал на лицето, за връщане на кожата предишната си твърдост.
 2. Гали. Правят дланите или с пръсти. Ефективен начин за бързото извеждане на токсините и ускоряване на кръвообращението.
 3. Пощипывания. Тази техника се използва за борба с дълбоките бръчки. Кожата щипают само по масажни линии.
 4. Износени. Извършват кръгови движения с върховете на пръстите си. Тази техника помага за облекчаване на отоци, ускорява циркулацията на кръвта, намалява отлагането на мастни слоеве.
 5. Месене на кожата. Използват 2-3 пръста за процедури. В процеса се отразяват на мускулите, като едновременно се правят леки надавливания и износени. Това упражнение помага за връщане на твърдост на кожата и едновременно с това отстранете излишните скоби.
 6. Пляска. Леки похлопывания стабилизират работата на жлезите. Първо се правят леки удари използвайте пръстите си, завършват техника вече ладошками.

За чувствителна кожа използват само съхраняващи техники: гали, приложението, леки пляска. По-добре да се откаже от груби начини на експозиция (притискане, износени, месене).

Техника на класическия масаж

Този вариант е по — добра превенция на ранни прояви на стареене. Основно правило — движението се извършва по масажни линии. Те съвпадат с места изтичане на лимфа. Неправилно манипулиране могат да влошат състоянието на кожата, а бръчките стават още по-забележима и по-дълбоко.

Класически масаж прилага съхраняващи техники — това е износени, гали и леко потупване.

Процедура започват да се направи от центъра на челото. Мускулите на това място трябва максимално да се отпуснете. Триене на челото на моста на носа към храмовете, за довършителни работи в района на растежа на косата. При дълбоки ентеротоксин се допълват процедура разминанием.

След това се масажира областта около очите. Важно е да запомните, че движението на век винаги започват около моста на носа и насочени към външния ъгъл на окото. А под очите всичко е на обратно. От външния край на вътрешните работи. Това е много деликатна част от лицето, така че всички движения се извършват плавно, бавно, с оглед на вида на кожата. Горната част на клепачите може да е малко помассировать с върха на пръстите, до долния клепач нанесете само леки плъзгащи движения .

Носа масажира като се започне с крила и постепенно преминават нагоре. А бузите массажируют внимателно, като се избягва разтягане на кожата. Правят процедура с три пръста — от ъгъла на устата до бузите му, от устните към храмовете.

Брадичката може да се път и се трие. При масаж на тази част се случва профилактика на втория брадичката, стегна контура на лицето.

Масаж против бръчки

За съжаление, често жените завършват масаж на лице точно на брадичката, забравяйки за врата. Зоната на деколтето е важно да отделят време, с помощта на потупва отдолу и в посока към брадичката. В края на краищата, тя първо издава възрастта на жената.

Масаж при ярко изразени ентеротоксин

При дълбоки възрастови прояви препоръчват да се използва интензивна манипулация. Специално внимание се обръща гънката около носа и устните, като надавливания или леки пощипывания.

Вертикални бръчки на челото, събрани с помощта на надавливаний, и в обучения от центъра на челото към храмовете.

Активни притискане често се използват при дълбоки набръчкана като ефективен метод.

Японски масаж на лице

Масаж Шиацу ни идват от Япония. Преди процедурата е важно да се отпуснете напълно. Да го изпълняват по-добре рано сутрин или вечер преди лягане.

Лицето също така трябва предварително да се подготвят — чисти от декоративна козметика и прах, подгряване на топла кърпа. Извършват следните упражнения:

 • С върховете на пръстите си кликват върху вътрешните ъгли на очите. Упражнения прекарват 4-5 секунди. Едно упражнение се повтаря три пъти.
 • В храмовете са разположени акупунктурни точки. При натискане на тези места се усеща слаба болка. Трябва да ги масажирайте с кръгови движения, като се използват възглавничките на пръстите.
 • Дланта гали врата от средата и нагоре. Това упражнение се изпълнява 10 пъти.
 • Упражнение с устни. С върховете на пръстите си гали устните от средата към крайчета на устата. Точка над горната устна използват за отстраняване на морщинок.
 • Челото гладят осем пъти на пръстите на двете ръце. Се движат в посока от веждите нагоре и настрани в храмовете на челото.

Акупресура против бръчки

Някои техники са дошли от Тибет, Индия, Япония, Корея или Китай. Профилактика на стареенето — въздействие върху биологично активни точки (БАТ). Във всяка отделна процедура е посочено своето броя на тези точки, но същността на процедурата е една и съща.

Основни правила акупресура:

 • Процедурата правят само топли, предварително разогретыми ръце.
 • Едно натискане на БАТ трае не повече от 7 секунди, а на врата не повече от 4 секунди.
 • Основният инструмент за работа е част на палеца. Някои майстори използват още на средния и показалеца.
Акупресура

Етапи на извършване на процедурата

 1. Всеки мускул на лицето ви да се напрегнат, след което релаксираща сила на волята. Главата се обръщат надясно, след това наляво. Едновременно се произнася звук "а". Това упражнение помага за облекчаване на напрежението в мускулите.
 2. Приоткрывают устата и сгънете устните на една тръба. След това опитайте да си отвори устата широко, задръжте мускулите на устата в добра форма.
 3. Започват да масажирате челото кръгови движения, като постепенно увеличавате натиска при натискане върху кожата.
 4. Търсят точки в областта на скулите, масажира с леки кръгови движения, с помощта на върховете на пръстите си.
 5. Главата изхвърли назад, с вдигане на брадичката нагоре. Напред съдържащите на долната челюст, натоварва по този начин мускулите. След няколко секунди се връща в изходна позиция.
 6. Ушите си затварят ладошками и държат тази позиция в продължение на 3 − 5 секунди.
 7. Завършват масаж упражнение за релаксация на всички мускули на лицето.

Китайски масаж на лице

Правят процедура с използването на масло или крем. Не можеш да правиш упражнения веднага след хранене, по-добре е да се направи през 2 часа след хранене.

Масаж по китайската методика:

 1. Раменете се отглеждат и релаксираща.
 2. Гърба изравни.
 3. Прахан на сключен между тях, ги затопляне.
 4. Се върти глазными ябълки нагоре, встрани, надолу. Посоката на движение е по часовниковата стрелка, а после обратно на часовниковата стрелка.
 5. Затварят и отварят очите си на опашката.
 6. С върха на пръстите леко надавливают на очните кухини.
 7. Гладят крилата на носа, след търкането падна на носа си.
 8. Масажира ушите мивки, особено обръщайки внимание на мочке.
 9. Пръстите на ръцете се разтварят в страни, прекарват по кожата на главата, където косата расте.

Масажисти за лице

Ефективна процедура правят не само ръцете, но и специална апаратура. В магазините можете да намерите няколко вида массажеров. Те се различават един от друг начин на работа, цената, оборудвани.

Основните видове массажеров:

Масажисти за лице
 • Нефритови — ръчен уред, който се състои от 2 валяци, изработени от нефрит.
 • Сачмен — просто устройство, се състои от няколко ролки от различна текстура. Те карат по лицето, леко лек натиск върху кожата си.
 • Ултразвуков масажор влияе звукови колебания на кожата, подобрява кръвообращението и тонуса.
 • Mio-стимулатор — най-новото устройство, външно напомня на слушалки. Го разпространява на лицето, при включване през кожата преминават електрически импулси, които влияят върху свиването на мускулите, циркулацията на кръвта, храна.
 • Електрически масажор се отразява на лицето си удар, като стимулира свиването на мускулите и тяхното тонизиране.

Когато не може да се направи масаж на лице

Специалистите не препоръчват да се провежда процедурата при следните условия:

 • Кожни заболявания (атопичен дерматит, акне, обрив, акне, екзема и др).
 • Възпалителни процеси на кожата (рани, порязвания, натъртвания).
 • Наличието на образувания (язви, папиломи, брадавици, бенки).
 • Тънка кожа, а кръвоносните съдове са разположени близо до повърхността.
 • Слънчеви изгаряния, алергични към слънце или студ, лющене от вятъра.

При всички противопоказаниях козметика препоръчват провеждане на лечението на кожата или да изберете за себе си друга процедура за борба с проявите на стареене.

Масаж против бръчки — много полезна терапия и профилактика. Той е не само козметичен, но и оздравителен ефект. Полезен е за млади момичета като за превенция и грижа, така и за зрели жени, помага да изглежда по-млада и свежа.

03.06.2019