Ранни бръчки: причини за стареене на кожата и най-добрите методи за подмладяване

Бръчките се считат за признак на старост, но първите бръчки по лицето могат да се появят в най-цъфтящата възраст. За много момичета появата на "знаци на времето" по лицето е катастрофа. Нека да разберем защо се появяват ранни бръчки и как да се борим за младостта и гладкостта на кожата.

Причини

Има много причини, които провокират ранната поява на бръчки по лицето. Често комбинация от фактори влияят върху образуването на гънки.

методи за стареене и подмладяване на кожата на лицето

И така, най-честите причини за ранно стареене на кожата:

 • Наследственост. Индивидуалните особености на структурата на кожата се наследяват. Ето защо, ако близки роднини (майки, баби, по-големи сестри) имат такива козметични проблеми, се препоръчва да започнете грижата против стареене веднага след 20 години. Причината за образуването на гънки в млада възраст е тънък епидермис. В същото време при мъжете горният слой на кожата първоначално е по-дебел, а появата на първите бръчки се наблюдава като правило след 30 години.
 • Суха кожа. Липсата на влага е следствие от влиянието на външни причини. Първите мимически бръчки по лицето могат да се появят преди 20-годишна възраст.
 • Вредни условия на труд и живот. Ранните бръчки често се появяват при хора, които поради професионалните си дейности прекарват много време на открито слънце или на студ. Но работата на закрито също може да причини дехидратация на кожата, тъй като в много офиси нивото на влажност е изключително ниско.
 • Неправилна грижа. Нежеланието или непознаването на основните правила за грижа за кожата е една от честите причини за ранни бръчки.
 • Слънчева любов. Бръчките в ранна възраст могат да се появят при момичета, които обичат да посещават плажове и солариуми, но не използват UV защита.
 • Пушенето. Този лош навик допринася за активиране на процеса на стареене, оказвайки негативно влияние върху кожата, както отвътре, така и отвън.
 • Резки колебания в теглото. Любителите на строгите диети трябва да помнят, че са изложени на риск да получат бръчки по лицето си. Особено важно е да се избягват небалансираните диети.
 • Активно изразяване. Именно тази причина допринася за образуването на динамични бръчки, които обикновено се наричат мимически. Например момичетата, които имат лошо зрение и не носят очила или лещи, са изложени на риск от ранни бръчки около очите, тъй като трябва да присвиват, за да видят обекта.
 • Грешен режим. Постоянната липса на сън, липсата на разходки на чист въздух и ниската физическа активност допринасят за появата на бръчки по лицето.
 • Стрес. Нервното напрежение предизвиква отделяне на определени хормони (кортизол, адреналин), които допринасят за появата на мускулен спазъм на лицето. А това води до лошо кръвообращение и ранно стареене на кожата.

Начини за борба

Да видим дали е възможно да се премахнат ранните бръчки по лицето. За да се борите за млада кожа, можете да използвате както домашни, така и салонни методи, всяка опция има своите предимства.

Салонните процедури са добри, защото резултатът от използването им се вижда много бързо, обикновено след няколко дни, а понякога дори и няколко часа след сесията. Недостатъкът е доста високите цени и наличието на противопоказания за процедурите. Освен това, след прилагането на инжекционните техники, е необходимо време за рехабилитация, тъй като веднага след процедурата могат да се появят синини в областта на инжектиране.

Грижата у дома не ви позволява да получите бързи резултати, изисква се систематичност и постоянство. Но от друга страна, такава грижа е почти безплатна. Предимството е, че можете да извършвате домашни процедури във всяка свободна минута. И това е много удобно при натоварен график.

Салонни техники

Можете да изгладите бръчките в ранна възраст с помощта на различни процедури. Назначаването на подмладяваща програма се извършва индивидуално, като се вземат предвид характеристиките на кожата на лицето.

ботокс

Този метод се основава на въвеждането в мускулите на препарати, съдържащи ботулинов токсин. Лекарствата блокират импулсите, които навлизат в мускулната тъкан, така че мускулите да се отпуснат. През периода на действие на ботулинов токсин мускулите остават статични, тоест основната причина за появата на мимически бръчки се елиминира.

Докато бръчките са плитки, мускулната релаксация води до тяхното изглаждане. Но ефектът не се проявява веднага, подобренията могат да бъдат забелязани на 3-4-ия ден, а най-изразеният ефект ще дойде 7-14 дни след приложението на лекарството.

С течение на времето ефектът на лекарството отслабва. И когато подвижността на мускулите се възстанови с 80-90%, ще бъде възможно да се повтори процедурата. По правило многократното приложение трябва да се извършва на всеки 5-8 месеца (в зависимост от индивидуалните реакции).

Мезотерапия и биоревитализация

И двете процедури са насочени към стимулиране на естествените регенерационни процеси в кожата. Същността на процедурите е въвеждането на специални препарати подкожно. Разликата между мезотерапията и биоревитализацията се крие в състава на използваните средства.

При извършване на биоревитализация основният компонент на лекарството е хиалуроновата киселина. При мезотерапията се използват по-сложни коктейли.

Резултатите могат да се видят веднага след първата инжекция на лекарството. Въпреки това, за да се постигне най-добър резултат, се препоръчва да завършите пълния курс, състоящ се от 2-5 процедури.

Фотоподмладяване

Този метод се основава на въздействието върху кожата на светлинни потоци, излъчвани от специално устройство. Резултатът от процедурата е изглаждане на повърхностните бръчки и подобряване на тонуса на кожата.

подмладяване на кожата на лицето

За постигане на най-добър резултат се извършват няколко процедури (от 3 до 7) с почивка между сесиите от три седмици.

Лазерно подмладяване

Тази съвременна техника се основава на въздействие върху всички слоеве на кожата с лазерен лъч. По време на процедурата долните слоеве на епидермиса се изпаряват и се елиминират релефните неравности (бръчки).

За консолидиране на ефекта са необходими няколко сесии, броят им се определя индивидуално.

Химичен пилинг

Същността на процедурата е "разтварянето" на повърхностния слой на епидермалните клетки. В резултат на излагане на химикали мъртвите клетки се отстраняват, а процесът на регенерация също се стимулира. Благодарение на това лицето изглежда по-свежо, а бръчките се изглаждат.

Необходимо е да изберете състава за процедурата и да определите броя на сесиите поотделно.

Други техники

В допълнение към горните процедури, салоните за красота могат да предложат и по-нежни процедури за премахване на ранните бръчки:

 • професионален козметичен масаж;
 • провеждане на курс на маски с професионална козметика.

Има и по-екзотични методи за подмладяване, например подмладяване с помощта на хирудотерапия или масаж с охлюви.

домашни методи

Ако не е възможно да се свържете с козметик, можете да опитате да се отървете от ранните бръчки с домашни средства. Нека да разберем какво да направим, за да премахнем първите бръчки по кожата.

Това ще изисква набор от процедури:

 • измиване с лед;
 • специална гимнастика;
 • самомасаж;
 • подмладяващи маски.

измиване с лед

Това е много проста, но полезна процедура. Необходимо е да избърсвате лицето с кубче лед всяка сутрин, следвайки масажните линии. Не е необходимо да оказвате натиск върху кожата, движението трябва да е леко и плъзгащо се.

За да направите лед, можете да вземете минерална вода, но е по-добре да приготвите отвара от лайка, магданоз или градински чай. След приключване на процедурата оставете лицето да изсъхне малко на въздух и след това нанесете крем, подходящ за вашия тип кожа.

Гимнастика

Редовното изпълнение на специални упражнения ви позволява да премахнете ранните бръчки под очите, да изгладите назолабиалните гънки, да изравните релефа на кожата на челото и около устата.

гимнастика за подмладяване на лицето

Упражненията трябва да се повтарят 5-10 пъти:

 • затворете очите си плътно (не трепвайте едновременно) и след това отпуснете мускулите си;
 • мига бързо за 10 секунди;
 • поставете пръстите си под веждите, натиснете кожата и повдигнете веждите нагоре, като се справите със съпротивлението;
 • натиснете кожата във външните ъгли на окото с пръсти, затворете очите си плътно;
 • поемете дълбоко въздух, опитвайки се да надуете крилата на носа, след което издишайте въздуха през левия ъгъл на устата. Повторете упражнението, но издишайте през десния ъгъл на устата си;
 • вдишайте бавно през носа и издишайте през устата, като изпънете устните напред;
 • поставете пръстите си на челото точно над веждите и сега повдигнете веждите си нагоре;
 • фиксирайте кожата във вътрешния ъгъл на окото, в средата на веждата и във външния ъгъл на окото, а сега се опитайте да затворите очите си плътно;
 • Изтегляме тренировката с упражнение, което предизвиква приток на кръв към кожата. Внимателно завъртете главата си наляво „докрай", след три секунди спуснете главата си напред надолу, опитвайки се да докоснете гърдите си с брадичката си. Повторете от другата страна.

Самомасаж

Тази процедура стимулира кръвообращението и ефективно изглажда бръчките. Има различни масажни техники>, но трябва да започнете да овладявате тази процедура с класически козметичен масаж.

самомасаж на кожата на лицето за подмладяване

Необходимо:

 • измийте добре лицето и ръцете си;
 • нанесете крем или козметично масло;
 • извършвайте движения с върховете на пръстите, стриктно по масажните линии;
 • процедурата включва три движения - поглаждане, разтриване и месене;
 • първото движение се извършва чрез леко плъзгане на пръстите по кожата;
 • когато изпълнявате второто движение, трябва леко да увеличите натиска, но се уверете, че кожата не се разтяга;
 • месването е най-трудната част от процедурата, тъй като трябва да окажете значително въздействие върху мускулите на лицето, но не и да разтягате кожата. Поставете възглавничките на три пръста върху масажираната зона и правете натискащи пулсиращи движения за 3-5 секунди, след което раздвижете пръстите си и повторете ефекта;
 • завършете сесията с поглаждане.

Рецепти за маски

Едно от най-ефективните домашни средства за ранни бръчки са домашните козметични маски от натурални продукти. Те трябва да се правят два пъти седмично.

Тройна процедура

Това е много ефективна маска, за процедурата трябва да подготвите три козметични състава.

 • Първо: задушете две супени лъжици малки овесени ядки с малко количество горещо мляко, за да направите гъста „каша", оставете да се запари, докато изстине напълно. Смесете масата с една супена лъжица нерафинирано растително масло, като сусам или ленено семе.
 • Второ: загрейте десертна лъжица натурален мед, смесете със зелена ябълка, настъргана на ситно ренде (ще са необходими две супени лъжици ябълкова маса);
 • Трето: смесете една супена лъжица заквасена сметана със суров яйчен жълтък и три капки лимонов сок.

Сега трябва да почистите и разпарите лицето си и да нанесете първия състав. Измийте с топла вода след четвърт час. Повторете същото с втория и третия състав. Завършете с измиване със студена вода.

Овлажнители

Те много добре овлажняват кожата, което означава, че маските от пресни плодове се борят с ранните бръчки. Необходимо е да се смила пулпата на плодовете на ренде и да се смеси с лъжица заквасена сметана. Нанесете тази смес за половин час.

прилагане на плодова маска за подмладяване на кожата

За маски се препоръчва да използвате:

 • банани;
 • ягоди;
 • зелено грозде;
 • праскови;
 • кайсии;
 • тиква (сурова или печена);
 • краставици;
 • Райска ябълка.

Предотвратяване

За да предотвратите появата на ранни бръчки, трябва:

 • водете най-здравословния начин на живот: спете достатъчно, яжте балансирана диета, бъдете на чист въздух;
 • пийте повече чиста вода;
 • осигурявайте на кожата правилна грижа, използвайте висококачествена козметика, подходяща за възрастта и типа кожа.