Тайни за подмладяване на шията

Повечето от нас хвърлят цялата си енергия в внимателна грижа за кожата на лицето, като често забравяме за зоната на шията и деколтето, а това е зоната, която е най-очевидният индикатор за възрастта. В резултат на това с течение на времето несъответствието между тях става много забележимо.

Има няколко причини, поради които кожата на шията показва признаци на стареене по-рано от лицето.

 • На първо място, това са увреждане на епидермалния слой, причинено от слънцето. Кожата в тази област е по-тънка, поради което вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи е по-обширно и по-дълбоко, което води до разрушаване на колагена и допълнително изтъняване на кожата, което води до образуване на бръчки.
 • Мускулите в зоната на яката са сравнително слаби и без подходящо упражнение, с възрастта се появява увисване на кожата.

Най-добрият начин да забавите процеса на стареене и да постигнете подмладена шия е да предприемете необходимите стъпки за поддържане на мускулния тонус и повишаване на еластичността на епидермиса.

жена с подмладена кожа на шията

За да се предотврати преждевременното стареене на кожата, е необходимо да се спазват някои препоръки, които ще подобрят външния вид и ще забавят свързаните с възрастта промени в тази област.

 • Винаги нанасяйте слънцезащитен крем върху врата и гърдите си. Не забравяйте, че кожата в тези зони е много чувствителна и по-податлива на слънчева светлина.
 • Използвайте козметични продукти против стареене, съдържащи висока концентрация на антиоксиданти (витамини E, A, C), както и специални овлажнители, предназначени специално за зоната на яката.
 • Търсете продукти, съдържащи керамиди, които предотвратяват загубата на влага, пептиди и коензим Q10, които стимулират метаболитните процеси в клетките и забавят процесите на стареене, и хиалуронова киселина, която поддържа водния баланс, тонуса и еластичността на дермата.
 • Включете в ежедневната си рутина за подмладяване на шията ефективни упражнения, които помагат за укрепване на мускулния тонус в тази област.
 • Практикувайте перфектна стойка. Дръжте главата си високо и бръчките в областта на яката автоматично ще се изгладят.
 • Пийте поне 6-8 чаши вода на ден. Достатъчно количество течност допринася за добра хидратация на тялото, премахва токсините и удължава младостта.
 • Високата възглавница е най-големият враг на процеса на подмладяване на шията.
 • Използвайте редовно маски и билкови контрастни компреси. Такива процедури допринасят за детоксикацията на кожата, стягат я и тонизират.
 • Преди лягане нанесете добър подхранващ крем против бръчки в областта на яката.

козметична хирургия

В някои случаи може да са показани инжекции с ботокс или диспорт, но това решение не се препоръчва за всички. Лазерите за намаляване на бръчките спомагат за стимулиране на растежа на колаген и еластин, а хирургичният лифтинг е отличен за промени, свързани с възрастта, но тези инвазивни процедури са доста скъпи и имат свои собствени противопоказания. Възстановяването след тях отнема много време.

Затова е по-добре да започнете грижата против стареене възможно най-рано, за да не прибягвате до скъпи методи по-късно.